Έξι συμπεριφορές που μπορούν να καταστρέψουν μία κοινότητα.
Τα έξι προβλήματα συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης που μπορούν να καταστρέψουν μία κοινότητα . Ένα ζευγάρι που μένει χρόνια σε κοινότητα συγκατοίκησης εντοπίζει τα έξι θανάσιμα αμαρτήματα και συμβουλεύει πως αντιμετωπίζονται.
Το βίντεο δεν παίρνει υπότιτλους και έτσι παραθέτουμε τα λεγόμενά τους στο παρακάτω κείμενο. Μετάφραση από την Bessie Manis που την ευχαριστούμε θερμά!
————————————————–
1. ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ (ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΕΚΡΗΞΕΙΣ)
Όταν ενεργοποιούνται προσπαθούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στον άλλο. Λέμε «δεν μου συμπεριφέρεται καλά», «δεν με καταλαβαίνει». Προκαλούνται αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, απελπισία, απόγνωση και άλλα δυσάρεστα. Όταν κάτι προκαλεί αυτό το συναισθηματικό ερέθισμα, πρέπει να πάρουμε μία ανάσα, να ελέγξουμε γιατί. Συνήθως είναι κάτι από το παρελθόν. Μάθε γιατί κάτι σου προκαλεί αυτό συναισθηματικό ερέθισμα που πυροδοτεί την έκρηξη, το ξέσπασμα και αντιμετώπισε το. ΜΗΝ το κρύβεις.
2. ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ένα μέλος έχει ανάγκη να νιώθει ασφαλές μέσα σε μία κλειστή και περιφρουρούμενη κοινότητα. Άλλοι είχαν την αντικρουόμενα ανάγκη για μια κοινότητα ανοιχτή, εξωστρεφή, να δέχεται νέα μέλη, να εμπλέκεται σε νέες δράσεις κ.α. Το θέμα συνήθως δεν είναι οι αντικρουόμενες ανάγκες διότι στην κοινότητα θα υπάρξει προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των μελών. Για αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και να τις συζητάμε ώστε να βρίσκονται λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Οι ανάγκες μας δεν αλλάζουν, δεν φεύγουν. Αν δεν τις καλύπτει η κοινότητα, το άτομο θα προσπαθήσει, υποσυνείδητα, να χειραγωγήσει, να πιέσει ώστε να καλυφθούν. Αν κάποιος έχει ανάγκη να νιώσει ότι εκτιμάται ότι εκτιμούνται οι πράξεις, οι προσπάθειές του, αλλά ντρέπεται να το πει ή δεν το έχει συνειδητοποιήσει και περιμένει αναγνώριση, υλική ή πνευματική ή χρηματική και δεν τη λάβει θα νιώσει αγανάκτηση. Για αυτό μάθε τις ανάγκες σου.
3. ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Όταν κάποιος εκνευρίζεται διότι ο συγκάτοικος δεν έπλυνε το πιάτο του, νομίζει ότι αυτό είναι το προφανές. Όταν τελειώσεις το γεύμα σου πλένεις το πιάτο σου. Αυτή είναι η προσδοκία, αλλά μπορεί απλά να υπάρχει διαφορά στην αντίληψη της καθαριότητας. Ίσως η προσδοκία να είναι κάτι μεγαλύτερο. Όταν κάποιος εισέρχεται σε μία κοινότητα μπορεί να προσδοκά ότι αυτόματα θα τον αποδεχθούν, αγαπήσει και αγκαλιάσει όλους. Κάτι που συμβαίνει συχνά. Είναι όμως και μία ανομολόγητη προσδοκία. Συνειδητοποίησε και εξέφρασε τις προσδοκίες σου πριν μπεις σε μία κοινότητα ώστε να γνωρίζεις τι να αναμένεις. Πως καταλαβαίνουμε ότι μια προσδοκία δεν έχει ειπωθεί; Όταν μας στεναχωρεί κάτι, διότι προφανώς εμείς προσδοκούσαμε κάτι άλλο. Ο τρόπος να εκφράσεις την προσδοκία σου είναι να πεις «ξέρετε όταν μπήκα στη κοινότητα περίμενα ότι θα είχαμε καθημερινές επαφές και δράσεις. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι εφικτό. Είναι παράλογο να περιμένω κάτι τέτοιο;» Τότε μπορεί να σου απαντήσουν «και εγώ είχα την ίδια προσδοκία αλλά ντρεπόμουν να το πω». Ή «οι δικές μου προσδοκίες έχουν εκπληρωθεί, δεν αναζητώ πιο συχνή επαφή». Εκεί ξεκαθαρίζει αν η κοινότητα σε καλύπτει ή αν πρέπει να βρεις κάποια άλλη.
4. ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΟΡΩΝ
Όχι μόνο οικονομικών και υλικών, αλλά και συναισθηματικών, ψυχικών πόρων, που είναι και οι βάσεις μίας κοινότητας.
Μπορεί εσείς να επενδύετε πολύ ενέργεια σε κοινές εργασίες. Μπορεί ο άλλος να χρειάζεται πολύ συναισθηματική, ψυχολογική στήριξη και να μην είναι σε θέση να ανταποδώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό αντί να στηρίζει τη κοινότητα την στραγγίζει, την τραβάει κάτω και δημιουργεί ανισορροπία.
Πρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα. Έχουμε αρκετούς οικονομικούς πόρους; Έχουμε αρκετή ενέργεια, δύναμη; Έχουμε αρκετά συναισθηματικά και ψυχικά αποθέματα να αλληλοστηριζόμαστε;
5. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡ-ΕΜΠΛΟΚΗ
Το να μην έχουμε σαφή όρια οδηγεί στο να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Να υπέρ εκθέτουμε και να εξαντλούμε τον εαυτό μας. Να συμφωνούμε με πράγματα που δεν ευθυγραμμίζονται με την προσωπική μας αλήθεια. Παραδόξως πρέπει πρώτα να γίνουμε άτομο πριν μπούμε σε κάποια κοινότητα. Η υπέρ-εμπλοκή είναι σαν να μην έχουμε πρόσβαση στον ίδιο τον εαυτό μας, στα όρια μας, στα θέλω μας και στις αλήθειες μας. Έτσι μπλεκόσαστε με τους άλλους και τα δικά τους θέλω, τους δικούς τους όρους, τα δικά τους όρια. Αυτό οδηγεί μακροχρόνια σε δυσαρέσκεια. Να λες «δεν μπορώ να είμαι έτσι, να ζω έτσι» ενώ εσύ το επέλεξες. Πρέπει να έχεις επίγνωση των αναγκών σου μέσα σε μία κοινότητα. Έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα και προβολή του ποιος είσαι, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο οι άλλοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με εσένα διότι νιώθουν ότι μπορούν να εμπιστευθούν αυτά που λες διότι δεν αλλάζεις θέσεις. Αυτό που συμβαίνει στην συναισθηματική υπέρ-εμπλοκή είναι ότι συχνά αλλάζουμε θέσεις, απόψεις και όρια. Αυτό μπερδεύει τους άλλους.
6. ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
Η ασυμβατότητα μπορεί να διαλύσει μια κοινότητα. Αυτή μπορεί να είναι στις διαφορετικές αξίες και οράματα που έχουν τα μέλη ως προς το πως πρέπει να είναι η κοινότητα. Κάποιοι μπορεί να θέλουν μία κοινότητα ασφαλή για παιδιά, άλλοι μία κοινότητα ανοιχτή σε πάρτι, φεστιβάλ κ.α. Πρέπει να έχεις διακριτές αξίες που μπορούν να μοιράζονται, να επιτρέπουν σε άλλους να ταυτιστούν, και να είναι ευδιάκριτες προς αυτούς που θέλουν να μπουν στη κοινότητα. Ίσως η συγκεκριμένη κοινότητα δεν ταιριάζει σε άτομα που ζητούν συναισθηματική εγγύτητα ή είναι χορτοφάγοι, ή έχουν διαφορετική αντίληψη της καθαριότητας. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αποσαφηνίζονται από την αρχή.
Ανακεφαλαιώνοντας προκειμένου να είσαι ένα πετυχημένο άτομο και στη συνέχεια μέλος μίας κοινότητας πρέπει:
– να συνειδητοποιήσεις τις δικές σου ανάγκες και προσδοκίες
– τι χρειάζεσαι περισσότερο σε αυτό το στάδιο της ζωής σου
– τι επιθυμείς να λάβεις από την κοινότητα
– πως θα ήθελες να εκπληρώσει η κοινότητα αυτές τις ανάγκες σου
Αυτοπροβολή και συναίσθημα
– συνειδητοποίηση του τι σε ερεθίζει και πυροδοτεί εκρήξεις
– γνωστοποίησε αυτά τα ερεθίσματα ώστε να κατανοούν οι άλλοι τι σου προκαλεί αναστάτωση
Ξεκάθαρη και απευθείας επικοινωνία
– μάθε να επικοινωνείς με σαφήνεια
– εξέφραζε τι αισθάνεσαι, τι πιστεύεις
– αυθεντική, απευθείας και άμεση επικοινωνία
– μην αφήνεις να συσσωρεύονται τα προβλήματα
Η ζωή σε μία κοινότητα μπορεί να έχει τις δυσκολίες της όπως αναφέραμε σήμερα αλλά έχει καταπληκτικά οφέλη…