Ποιοι Είμαστε2024-04-04T15:51:51+03:00
Κοινότητες Συγκατοίκησης Ποιοι Είμαστε

Ποιοι είμαστε

Είμαστε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Κοινότητες Συγκατοίκησης “Νάμα”, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ανεξάρτητων και αυτοοργανωμένων κοινοτήτων συγκατοίκησης για την τρίτη και τέταρτη ηλικία στην Ελλάδα.

Οι αρχές μας

  • Αλληλοβοήθεια
  • Δημιουργική Αλληλεπίδραση
  • Ψυχαγωγία
  • Χαρά
Το κάλεσμά μας


Νομίζετε ότι για εμάς που έχουμε μπει για τα καλά στην τρίτη ηλικία οι χαρές της παρέας και της συντροφικότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί;

Νομίζετε ότι παρ’ όλη την κοινωνική ή οικογενειακή δραστηριότητα η μοναξιά και η κατάθλιψη μπορούν να είναι η μόνη συντροφιά μας, όταν κλείνουμε την πόρτα του σπιτιού πίσω μας;

Πιστεύετε ότι είμαστε απενεργοποιημένοι και ανίκανοι για δημιουργική αλληλεπίδραση με τους άλλους;

Νομίζετε ότι, μέσα σε μία ταραγμένη ησυχία και ανία, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι η “μόνη βεβαιότητα που έχουμε σ’ αυτή τη ζωή”;

Έχετε την εντύπωση ότι εμείς, τα μεγάλα παιδιά, δεν έχουμε μέλλον;

Εμείς, με πατημένα για τα καλά τα δεύτερα -ήντα, που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα, αυτόν τον ιστότοπο, αυτό το κάλεσμα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ναι και βέβαια έχουμε μέλλον, μέχρι την στιγμή που, με το καλό, θα κλείσουμε τα μάτια μας φυσικά. Πιστεύουμε ότι ο χρόνος που έχουμε στην διάθεσή μας μπορεί να γίνει συναρπαστικός, δημιουργικός, γεμάτος εκπλήξεις και νέα ενδιαφέροντα. Μπορεί να είναι γεμάτος με φίλους και αγάπη, μπορεί να έχει ουσιαστική ποιότητα με έναν τρόπο που μόνον η ηλικία αυτή μπορεί. Μέσα από την γνώση της ζωής, το μεγάλο μας προσόν που κατακτήσαμε με πόνο και κόπο, μπορούμε να χαιρόμαστε κάθε στιγμή και να εκτιμούμε απεριόριστα κάθε είδος ομορφιάς.

Αυτή η ομάδα, αυτός ο ιστότοπος, φιλοδοξεί να κάνει κάλεσμα και να γίνει σημείο συνάντησης με στόχο την συγκατοίκηση ηλικιωμένων ανθρώπων. Ανθρώπων που προτιμούν να είναι ολοκληρωμένα, υγιή όντα, που αγαπούν να κάνουν παρέα με άλλους, που επιδιώκουν την συναναστροφή με καινούρια πρόσωπα, που έχουν τη σοφία της συναίνεσης και της αποδοχής της διαφορετικότητας των άλλων. Η ομάδα αυτή απευθύνεται κυρίως προς όσους αισθάνονται επιτακτική ανάγκη για την συντροφικότητα που θεραπεύει τον εφιάλτη της μοναξιάς. Είναι ένα κάλεσμα με στόχο να έρθουμε σε επαφή, να γνωριστούμε ψηφιακά αλλά κι από κοντά και, να εντοπίσουμε τους πιθανούς συγκατοίκους μας.

Παρακαλούμε τους νεαρούς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας που λαμβάνουν γνώση αυτής της σελίδας να την κάνουν γνωστή στους μεγαλύτερους συγγενείς τους, βλέπετε πολλά μεγάλα παιδιά είναι αναλφάβητα ως προς την ψηφιακή πραγματικότητα. Και παιδιά, η βοήθεια σας δεν σταματάει εδώ. Θέλουμε να μας έχετε στον νου σας και αν σας αρέσει η ιδέα, να έρθετε να μείνετε μαζί μας, όποτε και όσο θέλετε. Σας χρειαζόμαστε και μας χρειάζεστε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Ας φροντίσουμε το παρόν και το μέλλον μας!

Σκοποί

  • Να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της συγκατοίκησης ανάμεσα στους ανθρώπους της τρίτης και τέταρτης ηλικίας ώστε να εγκαταλείψουμε το χαμένο χρόνο της μοναξιάς και να γίνουμε δημιουργικοί και χαρούμενοι.
  • Να εξασφαλίσουμε σωστή και αξιοπρεπή στέγη με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος για όλα τα “μεγάλα παιδιά” που θέλουμε να μοιραστούμε τη ζωή μας με χαρά, αλληλοβοήθεια και κοινοτική συντροφικότητα.
  • Να εντοπίσουμε, να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε κτίρια κατάλληλα για την ασφαλή και άνετη κοινοτική διαβίωσή μας.
  • Να ανοίξουμε και να ενθαρρύνουμε τον κοινωνικό διάλογο σχετικά με τα προβλήματα αλλά και τα δικαιώματα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας στην ποιότητα ζωής.
  • Τη δημιουργία χώρου συνάντησης αλλά και εκδηλώσεων ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την προώθηση των σκοπών μας.

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους:

  • που αισθάνεστε ότι η μοναξιά είναι μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη στη διαχείριση της και επιβαρυντική για την υγεία.
  • που θεωρείτε ότι μέσα στο συγκεκριμένο ακριβό οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, είναι σωστό να απολαμβάνουμε ένα φθηνό επίπεδο διαβίωσης, με την ποιότητα που μας αξίζει.
  • που ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν να είναι ολοκληρωμένα και υγιή όντα, που αγαπούν να κάνουν παρέα με άλλους, που έχουν τη σοφία της συναίνεσης και της αποδοχής της διαφορετικότητας των άλλων.
  • που πιστεύετε ότι ο χρόνος που έχουμε στην διάθεσή μας μπορεί να γίνει συναρπαστικός, δημιουργικός, γεμάτος εκπλήξεις και νέα ενδιαφέροντα.
  • που νομίζετε ότι μέσα από την γνώση της ζωής, το μεγάλο μας προσόν που κατακτήσαμε με πόνο και κόπο, μπορούμε να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή και να εκτιμούμε απεριόριστα κάθε είδος ομορφιάς.
Κοινότητες συγκατοίκησης - Που απευθυνόμαστε
Οι προτάσεις μας

Συγκατοίκηση; Ναι! Πως μπορεί να γίνει;

Η πρακτική της συγκατοίκησης είναι μία διεθνής τάση εδώ και χρόνια γιατί ικανοποιεί την ανάγκη του κοινωνικού ανθρώπου, που βρίσκεται σε αφύπνιση, για συγχροτισμό, αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια. Στο εξωτερικό έχει παγιωθεί είτε σαν τρόπος διαβίωσης ατόμων της Τρίτης ηλικίας είτε σαν τρόπος διαβίωσης όλων των ηλικιών.

Η σύγχρονη πρόταση συγκατοίκησης απέχει μακράν του γνωστού κοινοβίου του ’60-’70 όπου όλα ήταν κοινά σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης κάθε είδους ιδιοκτησίας. Στην ιδέα συγκατοίκησης που εμείς προτείνουμε, ο απαραβίαστος προσωπικός χώρος και χρόνος είναι τόσο βασικά και απαραίτητα στοιχεία όσο και η ίδια η συγκατοίκηση. Επίσης, η κάθε μορφή ιδιοκτησίας ή ενοικίασης κατοχυρώνεται με όλες της επιταγές του νόμου.

Βάσει των διεθνών παραδειγμάτων που μελετάμε και της ιδιαίτερης Ελληνικής ψυχοσύνθεσης, την οποία επίσης μελετάμε, οι μορφές συγκατοίκησης που μπορούμε να δούμε στις δικές μας συνθήκες είναι οι εξής τρεις με τις παραλλαγές τους:

1. Στην πόλη, μια μικρή πολυκατοικία που μπορεί να στεγάσει μια ομάδα ανθρώπων κάθε ηλικίας, με διαμονή στα διαμερίσματά της και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων. Η πολυκατοικία αυτή μπορεί να είναι αγορασμένη από κοινού ή και νοικιασμένη. Σε αυτή τη μορφή μπορούν να προβλεφτούν χώροι για φιλοξενία συγγενών και φίλων ή και ατόμων που προσφέρουν υπηρεσίες στην μικρή αυτή κοινότητα, εφόσον υπάρχει τέτοια κοινή ανάγκη. Ακόμη, αυτή η μορφή μπορεί να συμπεριλάβει και οικογένειες, κυρίως μονογονεϊκές.

2. Επίσης στην πόλη, ένα μεγάλο διαμέρισμα αγορασμένο ή νοικιασμένο από τα άτομα που ενδιαφέρονται. Αυτά τα άτομα μπορούν να είναι από πέντε έως επτά, όχι απαραίτητα μόνα. Αυτή η μορφή, επίσης είναι ιδανική για φιλοξενία νεαρότερων μελών, συνήθως φοιτητών, που προσφέρουν εργασία αντί ενοικίου.

3. Υπάρχουν ολόκληρα χωριά σε εγκατάλειψη. Ζούμε την Εποχή του Πολιτισμού των Πόλεων που με κίνητρο την εύρεση δουλειάς σε συγχρονισμό με την εγκατάλειψη της επαρχίας και της πρωτογενούς παραγωγής, εγκλωβίζει τις παραγωγικές ηλικίες σε έναν τρόπο ζωής μακρυά από το φυσικό περιβάλλον και τον φυσικό τρόπο ζωής. Εμείς, που δεν έχουμε εργασιακές υποχρεώσεις μπορούμε να ζωντανέψουμε και να διασώσουμε θησαυρούς της Ελλάδας που ερειπώνονται και να δημιουργήσουμε κοινότητες γεμάτες ζωή και κήπους που θα μας προσφέρουν χαρά και αυτάρκεια.

Αν και ξεκινήσαμε αυτή την ομάδα απευθυνόμενοι σε ηλικιωμένους, το τελευταίο διάστημα έχουμε ανοίξει την πόρτα σε κάθε ηλικία γιατί πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε μεγάλα παιδιά και να φτάσουμε στις ανάγκες που χαρακτηρίζουν αυτή την ηλικιακή ομάδα για να αποζητήσουμε την υποστήριξη και την βοήθεια των συνανθρώπων μας. Η ανάγκη αλληλοβοήθειας χαρακτηρίζει κάθε ηλικία. Θεωρούμε πλέον ότι οι νεότερες γενιές, εκτός από το να κατοικήσουν μαζί μας μπορούν να προβλέψουν και να φροντίσουν για τα δικά τους γηρατειά.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν λέει η λαϊκή σοφία…

Φωτογραφίες από τις δράσεις μας

Κοινότητες συγκατοίκησης - Ποιοί Είμαστε
Κοινότητες συγκατοίκησης - Ποιοί Είμαστε 2
Κοινότητες συγκατοίκησης - Ποιοί Είμαστε 3

Συχνές Ερωτήσεις

Που μπορούμε να συγκατοικήσουμε;2024-02-29T12:40:20+02:00

Πόλη ή επαρχία; Μπορούμε να συγκατοικήσουμε και να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα σε κάποιο κτίριο στην πόλη, ο καθένας στο δικό του μικρό διαμέρισμα. Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε την δική μας μικρή ή μεγάλη παρέα στην επαρχία, σε κάποιο από τα χωριά μας που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από την πρωτεύουσα του νομού και βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο για να μην αποκλειόμαστε τους χειμώνες.

Πώς μπορούμε να συγκατοικήσουμε, με ποιο σχήμα;2024-02-29T12:41:32+02:00

Μπορούμε να συγκατοικήσουμε σε κτίρια διαμορφωμένα με μικρά διαμερίσματα, τουλάχιστον έναν κοινόχρηστο χώρο όπου μπορούμε να τρώμε όλοι μαζί, να συζητάμε και να γλεντάμε κι έναν ξενώνα για τους φίλους και συγγενείς μας. Στην επαρχία μπορούμε να μοιραστούμε ένα μεγάλο σπίτι ή να δημιουργήσουμε μια γειτονιά για την κοινότητά μας.

Τι κόστος έχει αυτή η συγκατοίκηση;2024-02-29T12:42:19+02:00

Το κόστος της στέγασής μας θέλουμε να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της αγοράς. Γι’ αυτό ερχόμαστε σε επαφή με ιδρύματα που έχουν ακίνητη περιουσία και βάσει του καταστατικού μας τα διεκδικούμε με το χαμηλότερο δυνατό μίσθωμα και αν είναι εφικτό με παραχώρηση ή δωρεά. Οι ένοικοι, βάσει του κανονισμού του κοινοτικού μας χώρου, πληρώνουμε ένα προσυμφωνημένο ετήσιο ποσόν, για τα λειτουργικά έξοδα και μηνιαίο ενοίκιο.

Ποιοι μπορούμε να συγκατοικήσουμε;2024-02-29T12:43:49+02:00

Μπορούμε να συγκατοικήσουμε όλες/οι όσοι αισθανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη για συγκατοίκηση και αλληλοβοήθεια, συμπαράσταση, κοινωνικότητα και δημιουργική αλληλεπίδραση.

Θα πρέπει να μοιραζόμαστε το χώρο ή τα πράγματα μας;2024-02-29T12:44:35+02:00

Μπορούμε να μοιραζόμαστε μόνον όσα θέλουμε να μοιραστούμε. Η μοναχικότητα και ο προσωπικός χρόνος και χώρος συμβαδίζουν με την κοινωνικότητα και την αλληλεπίδραση.

Είναι απαραίτητο να είμαι ηλικιωμένος για να συγκατοικήσω μαζί σας;2024-02-29T12:45:44+02:00

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να είσαι στην τρίτη ή τέταρτη ηλικία για να συγκατοικήσεις μαζί μας. Μπορεί να είσαι νεαρή ή νεαρός που θέλει μια οικονομική στέγη, μπορεί να είσαι μονογονεϊκή οικογένεια, μπορεί να είσαι οποιοδήποτε πρόσωπο που αγαπάει να ζει με άλλους και θέλει να έχει γύρω του ανθρώπους που το νοιάζονται και τους νοιάζεται επίσης.

Go to Top