Πρακτικά 2022-09-19

Categories: Πρακτικά
praktika

Απολογισμός της εκδρομής στην Ερέτρια. 19 σεπτ 2022
———————————————
Πριν τις δώδεκα το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισαν οι αφίξεις στο ξενοδοχείο, άντρες και γυναίκες γεμάτες/οι χαμόγελα κάθονταν στην μεγάλη, σκιερή βεράντα και συνομιλούσαν χαρούμενα. Μετά τις πρώτες βουτιές και το κοινό φαγητό σε κοντινό εστιατόριο, ξεκουραστήκαμε για μεσημέρι και το απόγευμα ξεκινήσαμε την συζήτηση. Όλες και όλοι συστήθηκαν και εξέθεσαν τα κίνητρα που τους έφεραν στην ομάδα, στην εκδρομή, στις συναντήσεις.

Συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές εγκατάστασης στην επαρχία, όπως εγκαταλελειμμένα χωριά ή και ξενοδοχειακές μονάδες που υπολειτουργούν. Έγινε μια αρχική προσφορά ενός κτήματος είκοσι στρεμμάτων, στην ορεινή Μεσσηνία, σε μορφή δωρεάς. Επίσης προσφέρθηκε ένα σπίτι στους Θρακομακεδόνες για τρία άτομα για πρόβα συγκατοίκησης. Ακόμη, άλλο ένα στην Καρδίτσα. Κοντά στην πλατεία Βάθη προσφέρθηκε από ένα μέλος μας ένα διαμέρισμα, περίπου εκατό τετραγωνικών που είχε πιάσει φωτιά εδώ και χρόνια. Προφανώς χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και χρήματα για να επανέλθει σε βιώσιμη κατάσταση. Κάποιο άλλο μέλος προσφέρθηκε να εργαστεί και να οργανώσει ομάδα τεχνητών που θα ασχοληθεί. Δεν αναφέρω ονόματα, όσοι και όσες θέλουν να προχωρήσουν με αυτές τις προσφορές μπορούν να τις αναρτήσουν και να επικοινωνήσουν με υποψήφιους ενδιαφερόμενους/ες.

Επίσης, προτάθηκε να αρχίσουμε να κάνουμε καλέσματα σε σπίτια για θεματικά απογεύματα μουσικής, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, σινεμά ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρξει σαν πρόταση. Το θέμα του στεκιού αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο, είτε με παραχώρηση, είτε με ενοίκιο κάτι θα βρούμε να μαζευόμαστε μία μέρα την βδομάδα. Μέχρι τότε θα συναντιόμαστε στο Θησείο, όσο έχει καλό καιρό, και όταν χειμωνιάσει να δούμε το πατάρι του ΝΕΟΝ στην Ομόνοια.

Αναφερθήκαμε στον συνδυασμό συγκατοίκησης νεαρών και μεγαλύτερων ατόμων. Αυτή η πρακτική δείχνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα, όπου έχει εφαρμοστεί και, έχει ενδιαφέρον πρακτικό άλλα και ψυχολογικό. Φαίνεται είναι απαραίτητο να σπάσουν τα στεγανά των οικονομικά ηλικιακών ομάδων για να έρθουμε όλοι κοντά σε έναν φυσικό τρόπο ζωής με δημιουργική αλληλεπίδραση, γιατί σε αλληλεπίδραση βρισκόμαστε συνέχεια αλλά συνήθως αρνητική.
Τέλος έμεινε για την άλλη μέρα, μετά το πρωινό, η συζήτηση για την λέξη “Ηλικιωμένοι” του τίτλου της ομάδας. Κάποια από τα μέλη κατέθεσαν τον προβληματισμό με το επιχείρημα ότι είναι πολύ βαρύς και ίσως τρομάζει κάποιους/ες. Επίσης ότι δεν εκφράζει με κανένα τρόπο τις αντιλήψεις και το πνεύμα των συζητητριών/τών. Αυτό είναι αλήθεια γιατί η συζήτηση ήταν μεστή, δροσερή, γεμάτη προτάσεις και ιδέες! Δεν υπήρξε ίχνος γεροντικού πνεύματος, κάτι που, είναι βέβαιο, θα τρομοκρατούσε όλους μας. Ωστόσο δεν βρέθηκε καμμία λέξη να αντικαταστήσει την “ηλικιωμένοι” αποδίδοντας πιστά την εικόνα της ηλικιακής ομάδας μας με τα προβλήματα και τις ανάγκες που μας κινούν σε συγκατοίκηση.

Η μοναξιά είναι μια κοινωνική ασθένεια. Την διδασκόμαστε από παιδιά, την βιώνουμε εκτενώς ως νέοι, ακόμη και ανάμεσα στις παρέες και, με το πέρασμα των χρόνων μετατρέπεται σε απομόνωση. Η ανάγκη εξόδου από αυτή την κατάσταση είναι που μας οδήγησε εδώ, στην ομάδα Συγκατοίκησης Ηλικιωμένων-Φτιάχνω το Μέλλον μου! Σε ένα σύστημα σαν αυτό που ζούμε, οι ηλικιωμένοι, όπως και τα παιδιά, θεωρούνται άτομα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό άρα είναι οικονομικά, άρα κοινωνικά άχρηστοι, ειδικά οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κανένα (οικονομικά αποδοτικό) μέλλον. Εμείς απαντάμε και αποκαθιστούμε αυτή την αντίληψη ότι ΝΑΙ, είμαστε αυτό που λέτε Ηλικιωμένοι αλλά στην πραγματικότητα, είμαστε μεγάλα παιδιά, γεμάτα αγάπη για τη ζωή με παρόν και μέλλον! Επίσης με παρελθόν! Γεμάτο εμπειρίες, συμπεράσματα, έρευνα, βάρη και χαρές και ατενίζουμε το υπόλοιπο του βίου μας με αισιοδοξία και σχέδια προς υλοποίηση. Μετά από αυτή την συγκεκριμένη συζήτηση απαντήθηκε και η προσωπική μου ερώτηση σχετικά με την γενική ποιότητα της ομάδας η οποία είναι αξιοθαύμαστη. Νομίζω ότι όλοι μας αντιπαρήλθαμε με ψυχοπνευματική ωριμότητα τον χαρακτηρισμό αψηφώντας τον, προκειμένου να δούμε το ουσιαστικό δηλαδή την από δω και πέρα ζωή μας να γίνεται καλύτερη, υγιέστερη, δραστήρια, φωτεινή, χαρούμενη. Έχουμε πολλά να πούμε και να κάνουμε, να αποφασίσουμε, να ανταλλάξουμε και να βιώσουμε συμπορευόμενοι και συμπορευόμενες.

Υ.Γ. Μερικοί/ές από εμάς πέρασαν την νύχτα, μέχρι τις πέντε το πρωί στην παραλία, με μουσικές και τραγούδια

Ακολουθεί βίντεο με φίλες που ερωτήθηκαν με ποια συναισθήματα φεύγουν από αυτό το διήμερο.